Bor és élmény

Kékfrankos kóstolóra megyek. Velem tartasz?

2019. április 13-án egy nagyon izgalmas, tematikus borkóstolóra látogatok majd, amit – ismerve a Winelovers rendezvényeit – szeretettel ajánlok nektek is. A téma pedig hazánk egyik legkedveltebb szőlőfajtájából, a kékfrankosból készült fajtaborok és házasítások lesznek. Egy biztos: én már nagyon várom!


Dátum: 2019. április 13. (szombat), 14:00-22:00
Helyszín: Budapest, Danubius Hotel Gellért
Amire számíthatsz, ha ellátogatsz: több minr 150-féle kiváló kékfrankos fajtabor és házasítás
Jegyvásárlás: http://kekfrankosaprilis.hu/


Miért épp a kékfrankos?

A kékfrankos hazánk egyik legelterjedtebb borszőlője. Összesen közel 8.000 hektáron termesztik itthon, ami miatt így kb. 12-13 %-át teszik ki a szőlőskerteknek. Azért ez nem semmi! 

Nem is csoda, hogy ilyen sok borász választja be szortimentjébe, hiszen minden egyes bogyója csupa izgalmat rejt magában. Gyümölcsössége, illata és stílusbeli változatossága miatt megbízható, stabilan jó minőséget mutató, jó ár-érték arányú fajta. A “kezdő” borfogyasztók éppúgy találnak számukra is könnyedén értelmezhető borokat, mint a “profibbak”.

(Muszáj megjegyeznem mennyire nem szeretem a borfogyasztókat “kezdő” és “profi” jegyekkel illetni… Szerintem a cél, hogy mindenki megtalálja azt a pincészetet, évjáratot és bort, ami számára a legkellemesebb – ez nem tapasztalat függő! Igenis bárki élvezheti a minőségi borok élményét.)

15 borvidék, 60 borász, 150 bor

Nagyon szeretem a tematikus kóstolókat, hiszen ilyenkor egy-egy fajta – jelen esetben a kékfrankos – sokszínűségéről szól egy teljes nap. Megtapasztalhatjuk, mennyire máshogy viselkedik a szőlő, ha például a szekszárdi, vagy a villányi borvidéken szüretelték. Mennyire más értelmet ad neki egy-egy borász. Mennyire nem mindegy, melyik évjárat borát kóstoljuk.

És ha már jó sok fajtabort (ami csak kékfrankos szőlőből készül) kóstoltunk, egy újabb izgalmas utazás következik: vajon hogyan viselkedik ez a szőlő, más fajtákkal házasítva? Felismerjük a Bikavér borokban? Dominál, vagy inkább háttérbe húzódik? Mely szőlőfajtákkal alkotja a legszebb összhangot?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem ez egy hihetetlenül élvezetes játék! 🙂

A szervezők szerint tehát lesznek itt szép számmal kékfrankos rozék, fajtaborok, házasítások, bikavérek, frisebb és korábbi évjáratok tételei egyaránt. 

Remélem sokótokkal fogok találkozni szombaton! 🙂 Ha pedig nem érnél rá, akkor se bánkódj: hamarosan hozom a beszámolót! 


Ez nem egy fizetett promóciós bejegyzés, ezért én a Winelovers munkatársaitól nem kapok pénzt. A rendezvényen “sajtósként” leszek jelen, ami szuper lehetőség nekem, és így szívből remélem, hogy nektek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük