Bor és élmény

Mennyi bor fogy egy esküvőn?

Ha ehhez a bloghoz keveredtél, akkor bizony jó eséllyel neked is egyre közeledik a Nagy Napod! Először is gratulálok! Másodszor pedig szeretnék neked segíteni abban, hogy ne lőjjetek mellé az esküvői italválaszték mennyiségével kapcsolatban. Ami a borokat illeti ugyanis, egy nagyon egyszerű szabályt ha követtek, biztosan nem lesz gond!

A 3 x 1/3 -os szabály

Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy miért nagyon fontos egy-egy esküvőn a megfelelő italválaszték. 🙂 Mindenki ízlésének persze nagyon nehéz megfelelni, ugyanakkor ha ezt a szabályt követitek, akkor jó eséllyel mosolyogva és elégedetten fogadja majd a násznép az itallapot.

Az alkoholos italok választásakor érdemes tehát 3 csoportra osztani őket:

  • Borok és pezsgők
  • Rövid italok és koktélok
  • Sörök

Ha most gyorsan végiggondolod, kik tartoznak a násznép csapatába, és azok közül kik azok, akik alkoholt is fognak fogyasztani, már láthatod is, hogy sacc/kb mindenkinek az ízlése ki lesz elégítve ezzel a csoportosítással.

Na de most jön a számolgatós rész!

Egy vendég, egy óra alatt, átlagban egy pohár italt el fog fogyasztani. Ez ugye az este folyamán változhat (lehet több, később kevesebb), de átlagban nagyjából így érdemes számolni.

Ha 100 vendéged van, akkor az 1/3-os szabálynak megfelelően nagyjából 30-40 fő fogyaszt majd bort. Egy óra alatt így kb. 30-40 pohár bor fogja megtalálni boldog tulajdonosát. Persze ti ismeritek a legjobban a násznép tagjait, így meg tudjátok ítélni, hogy kik a bor szerelmesei (pacsi nekik!).

Egy palack (0,75l) kb 4 pohár bornak felel meg, így óránként 8-10 palack borral érdemes készülni. Itt fontos figyelembe vennetek, hogy az aszúk gyakran 0,5 l-es palackokban vannak, ugyanakkor sok rendezvény helyszínen 1,5 literes palackokat használnak – kérdezzetek rá bátran, biztos vagyok benne, hogy szívesen segítenek majd!

Persze azt is érdemes figyelembe vennetek, hogy a buli elején, közepén és végén más-más intenzitású az italfogyasztás. Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy ha délután 5-kor kezdődik welcome drink-ekkel a buli, akkor kb. hajnali 3-4-ig érdemes számolni. Ugye ilyenkor már szépen lassan mindenki a “még egy számot nyomjunk végig” korszakába lépett, majd az “utolsó tánc” után szépen nyugovóra tér.

Milyen borokat érdemes összeválogatnotok a nagy napra? Ezt majd egy másik posztban kifejtem, most nem is rabolom tovább a helyet. 😉

Ami pedig titeket érint

Tudom jól, hogy azt szeretnéd, minden tökéletes legyen a Nagy Napon. Ez így is van rendjén, hiszen életetek egyik legcsodálatosabb döntését hoztátok meg. Ugyanakkor legyen MOST EZ A PILLANAT, amikor megállsz picit és elengeded az előkészületek feszültségét.

Rengeteg a teendő, iszonyatosan sok döntést kell meghoznotok. Ugyanakkor nem vagytok egyedül! Épp úgy, ahogyan én is, a rendezvényszervezőtök, vagy a helyszín kapcsolattartói is mind-mind nagyon szívesen segítenek nektek meghozni egy-egy döntést. Csak kérdezzetek bátran! 🙂 Tőlem például a hello@borrolnoknek.hu email címen keresztül tudtok a borokkal kapcsolatban. 🙂


u.i: A Magyar Esküvői Magazin 2018 májusi számában meg is jelent erről egy 3 oldalas cikk. A szerzők engem kérdeztek meg (vihííííí) arról, hogy milyen bort érdemes választani a tradícionális magyar esküvői menü mellé, hány palackot érdemes rendelnie az ifjú párnak, milyen dekorációs ötletek lehetnek a borral kapcsolatban, hogyan lehet igazán egyedivé tenni egy palack bort, vagy éppen, hogy hogyan lehet egyedi köszönő ajándékká varázsolni egy-egy palackot. Ha újságosoknál járnátok, érdemes belelapozni – 108-110.oldal! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük