Bor és étel, Borokról

A leggyakoribb fröccs fajták

Szabad fröccsözni? Persze! Számomra a nyári forróságban töltött esték egyik legkedveltebb itala a fröccs. Viszont bevallom “férfiasan” (ezt a mondást sose értettem… nőiesen nem lehet bevallani valamit?) még én is igen nagy bajban vagyok, ha fel kellene sorolnom az összes létező fröccsfajtát. Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester még okés is, de amikor a harmatfröccs, vagy a maflás kerül szóba, igen felcsillan a szemem, hiszen nemsokára valószínű valami újat fogok tanulni!

A fröccs nem az ördögtől való

Mindig meglepődök, amikor értetlenkedve kérdezik tőlem, hogy “dehát, ha borról írsz blogot és így, izé, értesz hozzá, akkor hogyhogy fröccsöt iszol?“. Nos, kedves borkedvelő hölgyeim, a fröccsel az ég adta világon semmi gond nincs, hiszen NEM veszélyezteti a bor ízvilágát. Bár tény, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bort választunk az alapjául.

Milyen borból készítsük?

A fröccs-készítéssel kapcsolatban én azt szoktam javasolni, hogy semmiképp sem a világ legdrágább, ezer éves, komoly (“nehezen értelmezhető” – miss sommellier) borát érdemes választani hozzá. Emellett persze azért ne is a legolcsóbb pacsmalékot (igen, szerintem ez egy létező szó). Ennyit a minőségről. Na és a fajta?

A legjobb fröccsborok szerintem fehérborból, vagy roséból készülnek, ugyanakkor ismerek pár “elvetemültet”, akik vörösborból is készítenek fröccsöt. Érdemes hát neked is kísérletezni! Nekem is megvannak már a kedvenc fröccs-boraim, ugyanakkor nagyon szívesen kóstolok új fajtákat. De ezekről majd egy másik bejegyzésben írok részletesebben. 😉

Nézzük, melyik név, mit takar!

Kisfröccs = 1 dl bor + 1 dl szóda

Nagyfröccs = 2 dl bor + 1 dl szóda

Hosszúlépés = 1 dl bor + 2 dl szóda

Házmester = 3 dl bor + 2 dl szóda

Viceházmester = 2 dl bor + 3 dl szóda

Kisházmester (lakófröccs) = 1 dl bor + 4 dl szóda

Nagyházmester (háziúr) = 4 dl bor + 1 dl szóda

Sportfröccs = 1 dl bor + 4 dl szóda

Krúdy fröccs =9 dl bor + 1 dl szóda

Sóher fröccs = 1 dl bor + 9 dl szóda

Góré fröccs = 1 pohár borhoz csak egy spriccentésnyi szóda

Deák bólé = sok szóda és csak egy cseppnyi bor

Polgármester fröccs = 6 dl bor + 4 dl szóda

Maflás fröccs = 0,5 l bor + 0,5 l szóda

Magyar-angol fröccs  = 6 dl bor + 3 dl szóda

Csatos fröccs = 1 l bor + 0,5 l szódavíz

Lámpás fröccs = 1,5 l bor + 0,5 l szódavíz

Bakteranyós fröccs = 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda

Tisza fröccs = 1 dl bor + 1 dl pezsgő

Borszem Jankó fröccs = 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor

Érdemes azért megállni pár névnél és elgondolkozni azon, miért éppen ezt választották a mennyiségekhez. 🙂

Te mennyit ismertél közülük?

Most az általam ismert leggyakoribb 20 elnevezést gyűjtöttem össze, de biztosan van még, ami kimaradt. Te mennyit ismertél közülük? Van még, amit kihagytam? Kérlek írd meg nekem itt, hadd tanuljunk együtt! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük