Borokról

Itt a nyertes Bogyólé címke!

Van a Vylyan Pincészetnek egy nagyon szimpatikus kezdeményezése, ami minden évben mosolyt csal az arcomra. Ez pedig az újborának, a Bogyólénak címketervező pályázata! Mutatom 2018-ban mi lett az eredmény.

Végre egy tényleg jó kezdeményezés!

A Vylyan Pincészet idén tizenegyedik alkalommal határozott úgy, hogy újborának, a Bogyólének a címketervezését átengedi a fiataloknak. Idén kilenc egyetem tervezőgrafikai szakának hallgatói (30 év alatt) nevezhettek a pályázatra, melynek díja nem csak 200 ezer Ft és 24 palack Bogyólé (részemről már ennek is igen örülnék), hanem a dicsőség: a nyertes terv fog díszelegni több mint 20 ezer palackon országszerte!

Játékosság, üdeség, lendület, frissesség és elegancia

Persze a Vylyan segítséget is adott a hallgatóknak, ugyanakkor nem akarta nagyon szorosan fogni a kezüket. Szerintem pont annyit árult el most is, amennyit kell:

“Szüretkor a természet ugyan őszbe fordul, a bornak viszont ez az időszak jelenti a TAVASZT! Felejtsétek hát el a komor őszi színeket, a melankóliát! A címke összhatásánál igyekezzetek a vidám, élénk hangulatot megragadni, érezzétek át, amit ez a friss, fiatal, üde, gyümölcsös bor jelent!”

A nyertes címketerv pedig…

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem idén is jól döntött a zsűri. Csiby-Gindele Botond, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Tervezőgrafika MA szakos hallgatója tényleg egy vidám, fiatalos és “bohókás” (nem tudom, kitől származik ez a kifejezés, de hatalmas pacsi 🙂 ) címkét álmodott meg:

Amivel 2018-ban a polcokon találkozhattok: a nyertes címketerv

Ami pedig a Bogyólevet illeti

Ha már borról írok blogot, nem hagyhatom szó nélkül a belsőt sem! 🙂 Egy olyan vörösbort keresel, amit bármikor magabiztosan magaddal vihetsz vendégségbe (vagy kínálhatod saját vendégeidnek)? Ha a válasz “IGEN, VÉGRE!” akkor a Vylyan Bogyóleve lesz a te választásod. Újborhoz méltón ugyanis nagyon illatos, friss, gyümölcsös (keresd benne a piros bogyósokat, a banánt és a puncsot). Bárkinek mosolyt csalnak az arcára az első kortyok! Ráadásul a sztori sem utolsó, amit elmesélhetsz mellé a címke születéséről. 😉 

Na, de mi az a Bogyólé?

A Bogyólé a francia Beaujolais Nouveau [bozsolé nuvó] borkészítési hagyományait* követve készül. Beaujolais egy történelmi francia borvidék egyébként, innen kapta nevét a franciák újbora. A bozsólé eredetileg gamay szőlőből készül, ami a terület jellemző fajtája. Mivel mindössze 4-21 napig érlelik, így igen jó eséllyel kevés tanninnal, savval és fenollal találkozhatunk benne. Így születnek ezek a nagyon friss, gyümölcsös, imádnivaló újborok.

Te kóstoltad már?

Ha még nem tetted volna, kóstold meg bátran a Vylyan Pincészet idei Bogyólevét (2018). A legtöbb borászati szaküzletben és hiperekben is találkozhatsz vele. Nehezen tudom elképzelni, hogy csalódnál benne! 😉 

Őszintén kíváncsi vagyok a véleményedre! Írj bátran kommentet, vagy emailt (hello@borrolnoknek.hu), vagy keress Facebookon!

 

 

*Egy kis sztori a profibbaknak 🙂

A bozsólevek készítésének alapja, hogy a szőlőfürtöket szüret után egészben (!) helyezik acélkádakba, ahol a bogyók súlya miatt a legalul lévő fürtökből must képződik, ami erjedésnek indul. Ennek az erjedésnek a következtében szén-dioxid keletkezik, ami a kádban lévő teljes szőlő mennyiség köré egy szénsavköpenyt hoz létre (az oxigéntől elzárt közegben). Ennek (és a szemekben lévő enzimeknek) köszönhetően a bogyókban elindul az erjedés, amit ebben az esetben mindössze 4 napig hagynak csupán. A negyedik nap végén finoman préselik, miközben még befejeződik ez az erjedés és végbemegy az almasav bontás is (innen a fincsi krémes érzés). Az eredmény pedig egy nagyon friss, gyümölcsös, reduktív újbor!


Fontos! A Vylyan Pincészet nem fizetett nekem semmit azért, hogy ez a bejegyzés megszülessen. Bort sem adtak. Kuponokat sem. Vagy ingyenes megjelenést cserébe. Bár alapvetően ez nem lett volna rossz ötlet tőlük. A lényeg, hogy nagyon szimpatikus az, amit képviselnek, szeretem a boraikat, így szívből, őszintén ajánlom őket nektek is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük