Bor és élmény, Kedvenc boraim

Ördög vs. Boszorkány

Minden bornak megvan a maga története” – ismerős szlogen, igaz? 🙂 Nincs ez máshogy a kisharsányi Vylyan Pincészet Macska, Ördög, Herka, Boszorkány és Kakas boraival sem! Ha még nem ismered a legendát, akkor mostani írásom neked szól. Ha pedig már ismered a történetet, vidd hírét bátran azok között, akikkel ezeket a nagyszerű borokat fogyasztod majd!

Még az ördög is lehet szerelmes!

Ez a történet is, mint oly sok minden, a szerelemmel kezdődik. A legenda szerint ugyanis réééééges régen élt Harsányban egy Boszorkány, akinek volt egy álomszép lánya, Herka. Annyira gyönyörű leány volt, hogy még az Ördögnek is megolvasztotta jéghideg szívét. Az Ördög azonnal szerelembe esett Herkával és fel is kereste a Boszorkányt, hogy megkérje egyetlen lánya kezét.

A Boszorkánynak persze esze ágában sem volt Herka kezét az Ördögnek adni, ugyanakkor félt is tőle, így nem mert egyértelműen nemet mondani neki. Kitalált hát egy kihívást!

Ha az Ördög másnap reggelig, a Kakasok kukorékolásáig felszántja a harsányi kőhegyet (cseles…), akkor övé lehet Herka keze. Az Ördögnek se kellett több! Fogta kedvenc fekete “csodamacskáját” és együtt neki is láttak a munkának. A kemény kő csak úgy szikrázott, az Ördög pedig fennkölt káromkodásával próbálta támogatni a szituációt.

 

A Boszorkány eleinte mosolyogva nézte az ablakból a munkálatokat, hiszen biztos volt a projekt sikertelenségében. Ahogy teltek az órák azt látta azonban, hogy már csak nagyon kevés hiányzik a hegy felszántásából, viszont a hajnal még elég messze volt.

Így gondolt egyet, és kiszaladt a tyúkólba kedvenc Kakasához, akit jól fenékbe billentett. A Kakas felriadva mély álmából hangos kukorékolásba kezdett, amit követett Harsány összes többi kakasa is.

Az Ördög ráeszmélt, hogy elveszítette a fogadást és égtelen haragra gerjedt. Mérgében elhajította az ekét, melynek helyén egy hatalmas gödör keletkezett (Beremendnél). A macska ijedtében, félve az Ördög indulataitól eliszkolt és nekifutott a Drávának (a legenda szerint ezért olyan örvényes a folyó). A hegyen ma is meglátszanak a Macska körmeinek nyoma. Harkány nevét pedig az álomszép leányról, Herkától kapta.

Hogyan kel életre a borok által a legenda?

A Vylyan Pincészet ezt a legendát kérte segítségül, amikor borainak egy csoportját megalkotta. A szereplőkről elnevezett borok hűen tükrözik a hősök személyiségét:

 Boszorkány Rizling

Olasz- és rajnai rizling fajták találkoznak a Boszorkány palackokban. Illat- és íz tekintetében rendkívól friss, citrusos/golden almás/fehérborsos. Akár csak a legenda egyik főhőse, a Boszorkány! Sokoldalú, furfangos, leleményes – igazi anya!

 


 

Herka Chardonnay

Ez a bor éppoly kedves, kecses és csábító, akár a hozzá kapcsolt hős, Herka! A Chardonnay szép, kissé egzotikus karakterét érezhetjük minden kortyában. Gyümölcsössége a licsi, banán és alma hármasát juttatja eszünkbe, ami egészül egy kellemes virágos, vaníliás fűszerezettséggel.

 


Kakas rosé

Friss, finom, gyümölcsös – minden, amit elvárhatunk egy könnyed rosétól. A történet egyik kulcsszereplőjéről elnevezett bor minden kortyában a roppanó húsú bogyós gyümölcsökre emlékezhetünk. Könnyedén fogyasztható egy tavaszi/nyári délutánon. Akár a reggeli kakasszóig is bátran élvezhetjük ezt a kellemes rosé bort!


Macska portugieser

A borvidék legjellemzőbb fajtájából, a portugieser-ből készített bor méltán kapta az ördög segítője után a nevét. Kóstoláskor azonnal érezzük ugyanis, hogy ez a bársonyos, pirospozsgás gyümölcsű (szilva, meggy, kökény) ital mennyire doromboló, mennyire hízelgő és alázatos.

 


 

Ördög Cuvée

Az Ördögről elnevezett bor a vidék neves fajtáinak találkozása. Felvértezve minden erejével, így néz szembe a kihívással az Ördög, hogy elnyerje szerelme, Herka szívét. Bora vitális, lendületes és sötét gyümölcsökkel díszített.

 

Kóstoljátok hát meg bátran a történet valamennyi szereplőjét képviselő izgalmas borokat! Az élményt még tovább színesíthetitek, ha meg is osztjátok a legendát. Ha pedig megtaláltátok a hozzátok legközelebb állót, írjátok meg nekem bátran kommentben, e-mailben (hello@borrolnoknek.hu), vagy akár Facebook-on is.


Fontos! A Vylyan Pincészet nem fizetett nekem semmit azért, hogy ez a bejegyzés megszülessen. Bort sem adtak. Kuponokat sem. Vagy ingyenes megjelenést cserébe. Bár alapvetően ez nem lett volna rossz ötlet tőlük. A lényeg, hogy nagyon szimpatikus az, amit képviselnek, szeretem a boraikat, így szívből, őszintén ajánlom őket nektek is. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük